Randevu Al

Leke Bakımı

Cilt lekeleri günümüzde çoğu insanda oldukça yaygın bir problemdir. Bu problemin nedenleri arasında doğum lekeleri, pigmentasyon bozuklukları, döküntüler ve enfeksiyonlar gibi birçok farklı neden bulunur. Bazı nedenler zararsızdır, ancak diğerleri tıbbi yardım gerektirir.

Leke tedavisi ne zaman yapılır?

Doğuştan, yaşla ve dış etkenlerle oluşan her tür lekenin tedavisi için kış ayları en uygun zamandır. Lekeler ne kadar yeniyse tedavide o kadar iyi yanıt alınır. Leke tanısı olan bir hastanın çok bilinçli olması gerekir. Lekenin her zaman tekrarlama ihtimalinin farkında olmalı ve cildini korumalıdır.

Leke tedavisi ne kadar sürer?

Leke tedavisinin ne kadar süreceği kişinin cilt yapısına, oluşan lekenin derinliğine ve belirlenen tedavi uygulama protokolüne bağlı olarak değişir.

Leke tedavisi nasıl yapılır?

  • Leke tedavisi yapılmadan önce lekenin meydana geliş nedeni bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve bunu tetikleyen faktörler ortadan kaldırılmalıdır.
  • Ciltte yanık, kızarıklık, kaşıntı gibi problemler varsa cildin tedavi edilip iyileşmesi ardından leke tedavisi başlatılabilir.
  • Kişinin cilt yapısı ve oluşan lekenin durumuna bağlı olarak kişiye uygulanan yöntemler değişebilir. Kimyasal peeling, PRP, mezoterapi ve lazer sistemlerini bu yöntemler arasında sayabiliriz.
  • Çoğunlukla leke tedavilerinde tek bir yöntem yeterli olmaz, bu nedenle kombine şekilde kullanılabilir. Bu yöntemler ayrıca leke tedaviSİ güneş kremleri ve antioksidan takviyelerle de desteklenebilir.
  • Kullanılan yöntemlerle iyileşme sağlanır, leke yok edilir ama leke sorunu kronik hastalıklara benzediği için her zaman tekrarlama riski vardır.

Leke tedavileri nelerdir?

Mezoterapi ile Leke Tedavisi

Mezoterapi, leke açıcı ve antioksidan etkili maddeler ince iğnelerle deri altına enjekte edilerek uygulanan tedavi yöntemidir. Lekenin tekrarını önlemek için cilt dokusunu sağlamlaştırmak  ve iyileştirmek önemlidir. Bunun için vitamin, aminoasit, hyalüronik asit içeren özel mezoterapi ürünleri de devam tedavisi olarak uygulanır.

PRP ile Leke Tedavisi

Hastanın kendi kanıyla hazırlanan kan dolaşımı ile taşınan trombositten zengin plazma kısmının, tedavi edilecek bölgeye mikroenjeksiyon yoluyla enjekte edilmesiyle yapılan tedavidir. Trombositler, büyüme faktörlerini yapısında bulunduran kan elemanlarıdır. PRP bu büyüme faktörleri aracılığı ile cildi yeniler ve yenilenen cilt aydınlanır, canlanır.

Kimyasal Peeling ile Leke Tedavisi

Kimyasal peeling işlemi, cildin üst katmanını hafifçe soyarak pigment üreten hücrelerin pigment sentezini baskılar. Aynı zamanda kolajen sentezini artırır, bu da hücrelerin yenilenmesini tetikler. Yüzeyel lekelerde daha etkilidir.

Leke Açıcı Kremler ile Leke Tedavisi

Leke açıcı kremler, hücrelerde melanin yapımını engellerler. Güneş lekesi için ya da leke tedavisi için leke açıcı krem kullanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli konu muayene olmadan ciltlerine herhangi bir işlem uygulamamalarıdır. Cilde uygun olmayan ürünlerin kullanılması ya da uzman dermatoloji doktorları tarafından yapılmayan lazer ve kimyasal soyma tedavileri daha çok lekeye neden olabilir.

Kriyoterapi

Solar lentigo ve seboroid keratozda en sık ve en çok tercih edilen yöntemdir.

Lazer Yöntemleri ile Leke Tedavisi

Lazer uygulamaları, renk pigmentlerine etki ederek ya da cildi soyarak etki eder. Leke tedavisinde Fraksiyonel lazerler, başarılı ve etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Lazerle leke tedavisinde dikkat edilmesi gereken nokta, uygulanacak bölgenin güneş veya bronzlaştırıcılarla bronzlaşmış olmamasıdır. Bronzlaşan kısımlar lazer ışınlarını emebilir, bu irritasyon veya su toplamaya sebep olabilir. Leke tedavisinde kullanılan lazer yöntemleri; Fraksiyonel CO2 lazer, IPL, Q switched Nd:yag ve KTP lazerdir.